"זמן בתוך החומות פנימה"-וידאו ארט בכלא בעקבות סרטה של אתי חן-ברייר, צילומים: אתי חן-ברייר

תקציר

בשנת 2010 הזמין שירות בתי הסוהר מספר מכללות להשתתף בפרויקט הייחודי – פסטיבל 'כאן' לסרטי אסירים. מטרת הפרויקט הייתה הפקה של סרטים קצרים על-ידי סטודנטים בשיתוף אסירים, כחלק מתהליך חינוכי-ערכי בבתי הכלא.

מאמר זה עוסק בביטוי של ממד הזמן דרך תהליך יצירתו של סרט וידאו ארט בבית סוהר. הוא מתמקד בעבודת הוידאו זמן בתוך החומות פנימה מאת הסטודנטית אתי חן-ברייר, מהמכון לאמנות באורנים, אשר פעלה בכלא שיטה. הנושא העובר כחוט השני לאורכו של הסרט הינו הזמן וליתר דיוק, חווית הזמן בבית הסוהר.

במאמר נבחנת משמעות הזמן על רבדיו השונים, כפי שחוו אותו היוצרת מנחת הפרויקט וכפי שחווים אותו האסירים. תהליך יצירת הסרט מהווה נקודת מפגש בין חוויות הזמן השונות. מבחינת האמנית התגבש הזמן למושג המרכזי שצמח מתוך התכנים שעלו במפגשים, והפך לרעיון מבני הנושא על כתפיו את הסרט כולו. דרך העבודה עם האסירים על הסרט, היא פיתחה הבנה מורכבת יותר לגבי עולמם ומקומם בחברה, כמו גם לגבי אחריותה של החברה למנוע את הגעתם לכלא. חוויית הזמן של האסירים נעה בין 'הזמן הקפוא' בכלא לבין 'הזמן האבוד' אותו הם מחמיצים בעולם שמחוץ לחומות. הזמן המוקדש ליצירת הסרט מזמן לאסירים מפגש עם עולם אחר – עולם האמנות. זהו עולם שבו אפשר לדמיין, לחלום, לקוות, להביע רגשות, חששות ופחדים. לסיום, הומחשה יכולתה של האמנות, מעבר להיותה אמצעי לביטוי אישי עבור היוצר, להוות מקור לנחמה ולהעצמה אישית וקבוצתית.

מילות מפתח: תחושת הזמן, ממד הזמן בכלא, ממד הזמן באמנות הוידאו

*טלי גיל, מרצה במכון לאמנות, מכללת אורנים; דוא"ל: taligil5@gmail.com

:Time Inside the Walls

Video Art in Prison Following Eti Chen Breier's Film

Tali Gil

In 2010 the Israeli Prison Service invited a number of colleges to take part in a unique project – a prisoners' film festival. The purpose of the project was to produce short films through a collaboration between students and inmates as part of an educational process taking place inside the prison.

This article deals with the different expressions of time as they take shape while creating a video-art film in prison. It focuses on the video project called Ttime Inside the Walls" made in Shita prison, by Eti Chen Breier, an art student at Oranim Academic College. The theme underlying the entire movie is time or time experience as perceived in prison.

The article inspect s the meaning of time as a multi-layered concept as experienced by the film maker/ project guidance and the prisoners. The process of making the movie creates a meeting point for the different experiences of time.

From the artist's point of view, time has become a key concept, taking a major place in the encounters she had with the prisoners, and becoming the structural idea around which the film centers. Through her work with the prisoners she developed a complex understanding for the their world and place in society, as well as toward society's responsibility to prevent them from being imprisoned.

The prisoners' perception of time alternates between the concept of "frozen time" inside the prison to "lost time" happening simultaneously outside the prison walls. The time which they invest in the making of the film allows the prisoners to experience a different world – the world of art, where they can imagine, dream, hope and express their emotions and fears.

To conclude, the article demonstrates the ability of art to become, in addition to from a source of personal expression for the artist, a source of comfort and empowerment for both individuals and groups.